facebook6adımkapa

Günlük rutinimizin bir parçası olan sosyal medya kullanımı, artık bir yük olmaya başladığında çoğumuzun aklından geçen ilk düşünce: “Facebook hesabımı sileceğim!” Güzel haber: Yalnız değilsiniz! Google’a “face” yazdığınızda, arama önerileri arasında “Facebook hesap silme” seçeneğini göreceksiniz. Facebook hesabınızı, bir daha geri dönmemecesine silmek, kolay bir iş değil ama paylaşacağımız adımları izleyerek, ilişkinize son noktayı koyabilirsiniz.

UYARI: Facebook’ta hesap dondurma ve hesap silme, 2 farklı işlem. Hesabınızı dondurduğunuzda zaman tüneliniz ve paylaştığınız bilgilere erişim geçici olarak engellenir; dilediğinizde yeniden aktif hale getirebilirsiniz. Birazdan anlatacağımız yolla hesabınızı silmek ise geri dönüşsüz bir işlem. Yani bu adımları izlemeniz halinde hesabınıza ve içeriklerinize bir daha yeniden erişemeyeceksiniz. Hazırsanız başlayalım…

1- Facebook bilgilerinizi yedekleyin

İşe fotoğraflarınız, iletişim ve doğum günü bilgilerinizi yedekleyerek başlamanızı öneriyoruz. Hesabınız bir kez silindğinde, artık bunlara erişmeniz mümkün olmayacak. “Genel Hesap Ayarları” sayfasının en alt kısmında “Facebook verilerinin kopyasını indir”seçeneğine tıklayarak bilgilerinizi ZIP arşivi formatında indirebilirsiniz.

2- İzin verilen uygulamaları denetleyin

Hızlı kayıt olmak veya kullanıcı deneyimini zenginleştirmek için Facebook hesabımızla bağlanmayı seçtiğimiz uygulamalar, temel bilgilerimize erişim hakkına sahiptir. Bunların hangileri olduğunu görmek için Ayarlar sayfasında Uygulamalar’ı tıklayın. Bazı uygulamaları, Facebook hesabınızı sildikten sonra kullanmayı sürdürebilmek için bunlara üyelik yöntemimizi değiştirmeniz gerekebilir.

3- Uygulamaları silin

Bu işlem tamamlandıktan sonra, sıra uygulamaları kaldırmaya geliyor. Her bir uygulama adının yanında yer alan çarpı işareti, bunu yapmanızı sağlayacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra ekranının sağ üst köşesinde yer alan “Facebook’ta ve diğer yerlerde uygulamaları, eklentileri, oyunları ve internet sitelerini kullan” ifadesi yanındaki “Düzenle” seçeneğini tıklayın ve “Platformu Kapatın”. Bu sayede kullanıcı kimliğinizin uygulamalarla paylaşılmasını engellemiş olacaksınız.

4- Uygulamalardan kalanları kontrol edin

Maalesef uygulamalarla işimiz burada bitmiyor. Bazı uygulamalar, kişisel bilgilerinizi saklamayı tercih edebilir. Bunun için geliştiricilerin gizlilik politikalarını gözden geçirip, gerektiğinde onlarla doğrudan temas kurmanız öneriliyor. Eğer Instagram kullanıyorsanız, Facebook hesabınızı silseniz bile, Instagram profil bilgileriniz ve paylaştığınız içerikleri yayından tamamen kaldırılması zaman alabilir.

5- Geçmişinizi temizleyin

Facebook hesabınızı sildiğinizde, yer bildirimleriniz, etiketleriniz, yorumlarınız ve beğenilerinizin tamamı silinecek. Ancak Facebook’un reklam politikasında, kullanıcı kaydınız silinse bile bu bilgilerin reklam amaçlı olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Bunun önün geçmek için profil sayfanızda yer alan “Hareketler Dökümü”nde yer alan tüm hareketlerinizi teker teker silmeniz veya beğenilerinizi kaldırmanız gerekecek.

6- Hesabınızı silin!

Tebrikler! Artık Facebook hesabınızı silebilirsiniz. Hesap silme sayfasına girin ve gerekiyorsa kullanıcı bilgilerinizi doğrulayın. Hesabınızın kaldırılmasını onayladıktan sonra sürecin başladığını bildiren e-postayı bekleyin. Bundan sonra 14 gün boyunca Facebook hesabınıza giriş yapmamanız gerekiyor. Facebook’un kullanım politikasına göre hesabınızın tamamen silinmesi 1 aydan 3 aya kadar zaman alabilir.